Att vara gravid...

Bebis, Bf 2017 / Bebis, Bf2017, Cravings, Gravid, Graviditet, Gravidsymptom, Juice, Karpaltunnelsyndrom, Kväljningar, Vacker / Permalink / 0

...ja, det har minst sagt varit en upplevelse. I måndags hos barnmorskan sammanfattade vi graviditeten så här långt. Jag känner mig lyckligt lottad som haft en väldigt bra graviditet. Sen har jag ju haft en del symptom som varit mindre roliga, men i det stora hela så tycker jag att det varit bra. Jag har känt mig vacker och varit bekväm med att ha min kula. Jag har faktiskt till och med tyckt att det varit lättare att hitta passande plagg (särskilt tröjor) eftersom att en kula/lite mage varit något som "ska finnas". Missförstå mig rätt, men innan kan jag ha tyckt att kläder inte passade för att jag haft för "mycket hull." 


Magnus har smickrat mig mycket och påtalat att han tycker jag är vacker som gravid och det är ju givetvis roligt att höra och har bidragit till bra självkänsla hos mig. Klart han gett mig komplimanger innan också men av någon anledning har jag varit mer mottaglig att ta emot det nu.

Den mindre vackra sidan av graviditeten är vissa syndrom som jag inte klarat mig undan. Här kommer en lista med de märkligaste/jobbigaste: 

• Juice-cravings. Innan graviditeten drack jag inte juice särskilt ofta. Vi hade i princip aldrig det hemma. Men för att klara av illamåendet i början var jag "tvungen" att dricka ett glas juice innan frukost för att jag inte skulle spy. Jag har kräkts väldigt lite under graviditeten som tur är, och juice har varit en bidragande faktor. Jag är fortfarande en juicefantast så här i vecka 37, men håller mig till stor del till helgernas frukostar för att dricka det. Favoriten: tropicanas pressed apple.

• Kväljningar. Jag har inte spytt särskilt mycket som jag skrev innan, däremot har jag haft jättelätt att få kväljningar och hulkande som att jag ska spy. Om jag hostar och det retar långt bak i halsen: kväljningar. När jag borstar tänderna och kommer till tänderna längst bak: kväljningar. (Ibland när jag borstar tänderna har det hänt att jag kräkts över tandborsten. I know, fresh! Det har även hänt när jag hostat.) Jag förstår inte varför det varit så känsligt, har inte hört om detta symptom tidigare. 

• Foglossning/bäckensmärta/uppluckring. Detta började ungefär halvvägs i graviditeten. Det högg i höften på jobbet. Jag började tänka på åtgärder för att inte få ont samt att jag fick tid till sjukgymnast där de sa att det var slut på längre promenader. Promenaderna har bara blivit kortare och kortare och nu är de knappt befintliga alls. 

• Halsbränna. Kom i mild form till en början men är nu brutal, särskilt när det är läggdags. Allt trycker på där inne så det är inte konstigt att halsbrännan blir värre ju längre gången jag är. Så fruktansvärt oskönt!

• Karpaltunnelsyndrom. Detta har kommit de senaste två veckorna och är nu i princip konstant. Detta innebär värk i händerna och under natten blir det värst. Vissa morgnar har flera delar/fingrar av handen domnat bort helt. Detta är väldigt obehagligt men går över när jag går upp och rör på mig. Värken och svagheten i händerna har börjat sitta i hela dagen. Bar två krukor förut och höll på att tappa dem för att jag har så ont i händerna.

• Svullnad om ben och händer. Det samlas vätska i kroppen och vissa delar sväller. Stödstrumpor är mina bff's. 

• Klåda/kli. Detta har också kommit de senaste veckorna. Det kliar särskilt på och under fötterna, benen och magen. Försöker att inte klia men på nätterna blir jag galen och kan inte kontrollera mig. 

•Trötthet. Det har också blivit värre den senaste veckan bara. Jag har jättebra järnvärde och har inte behövt äta extra järn alls under hela graviditeten utan detta verkar vara för allt som händer i kroppen och att jag nu är så tung och otymplig. Det blir flera tupplurar om dagen. Dock har jag från första början haft svårt att hålla mig vaken efter kl 22-23 medan jag känner en del som varit så pigga att de kan vara vakna nästan halva natten.

Ja, det är väl det. Vissa har nog inte många jobbiga symptom alls och tycker att allt detta låter som pest. Men jag var hört om så många hemska graviditeter att jag anser mig haft en mycket bra graviditet. Och faktum är att det värsta och jobbigaste sker nu på slutet. Annars har ju jag mått tipp topp i stort sett hela tiden. Givetvis ser det mer ut när man listar upp det så här. 


Hoppas inga vänner blir avskräckta att skaffa barn. Det är en fin upplevelse att få vara gravid och det är inte alla förunnat att vara med om det. Så jag är tacksam! 


Ditt lilla crib ❤ som vi längtar efter dig nu.

Liknande inlägg

Till top