Vilket bidrag vinner Melodifestivalen 2017?

Förra året gjorde jag en artikel för blogg.se med betyg och topp fem-listor.

Nu är det dags för final igen och jag kan inte låta bli att göra en lista i år också. Jag varnar er för att läsa vidare, det jag skriver kommer ni tänka på när ni hör bidragen sen. Som förra året när jag gav er Boris René med "In a litter box". A lot of you´re welcome (!) kommer här och jag går givetvis enligt startordningen. 

Foto: Stina Stjernkvist/SVT


1. Ace Wilder - Wild Child

2/5

Nu blev jag sjukt sugen på att se filmen Wild child med Emma Roberts i huvudrollen. 

Ace Wilder är tillbaka och försöker ytterligare en gång att knipa förstaplatsen. Jag tror dessvärre inte att hon kommer högre än hon gjort de andra gångerna när hon kommit trea. Av hennes bidrag hittills är detta det tråkigaste. Låten är okej, men Ace gungar lite i en pyjamas och det kommer inte räcka till en guldmedalj. För att vinna måste hon toppa alla sina tidigare bidrag och det gör hon inte på långa vägar. 

2. Boris René - Her Kiss

3/5

Kära Boris, jag älskar dig. Större utstrålning och karisma än du har får man leta länge efter. Innan Boris sjunger ordet "kiss" vill jag lägga till puss-ljud ala Princes "Kiss". Testa när ni hör låten i finalen vetja. 

Detta är dock inte rätt låt att vinna och representera oss i Eurovision. Den är tyvärr inte tillräckligt mäktig, men den är otroligt svängig och skön.

3. Lisa Ajax - I Don't give A

1/5

Den här låten är jag inte mycket för alls om jag ska vara helt ärlig. Jag gillar Lisa och tycker hon är en fantastisk sångerska, men låten är totalt ointressant. Det kändes också helknäppt när hon dedikerade låten till sin morfar i deltävlingen. Allt denna melodi gör för mig är att lämna öronmask som ligger och gnager hela nätterna. En sådan jobbig låt som sätter sig på hjärnan helt enkelt. 

4. Robin Bengtsson - I Can't Go On

4/5

Här har vi en låt som jag gillar. Framträdandet gör också en stor del av helheten. Jag gillar att det är good looking dudes som dansar på löpband. Det var dock inte så snyggt att börja hela låten bakom kulisserna när det såg ut som en lagerlokal. Hoppas det blir snyggare i finalen. 

Frågan är om det räcker ända fram? Det är en bra låt, men är det en vinnare?

5. Jon Henrik Fjällgren feat. Aninia - En värld full av strider

2/5

Detta är en powerlåt men jag tycker Jons del är för liten och Aninia låter skrikig. Den samiska delen är vacker men detta kommer inte räcka långt hörni. Eller? Å andra sidan vet man aldrig med svenska folket. Jag känner lite att den kan mycket väl hamna i topp fem bara för att.  

6. Anton Hagman - Kiss You Goodbye

3/5

För det första - att den här låten slog ut Loreen. HOW?!"#€%&/() undrar jag bara. Jag tror min mamma sammanfattade vad som var problemet för många när hon sa till mig att "jag hör ju inte ens vad Loreen sjunger och jag förstår inte numret." Så var det kanske för flera? 

Kiss You Goodbye är en helt okej låt. Melodisk och svängig. Jag skulle nog lätt kunna sjunga den i duschen faktiskt. However... Jag kan inte sluta tänka att det är en Shawn Mendes rip off. För visst låter det precis som en låt av SM? Här har vi en ny generation som röstar tror jag på en söt grabb med bra röst. Kan bli farlig i det stora hela men vinner inte rubbet. 

7. Mariette - A Million Years

4/5

Den här låten har det som Ace Wilders låt saknar. Den toppar Mariettes tidigare bidrag och på det sättet blir den riktigt farlig. För om ni tänker efter, vad har vinnarlåtar av artister som varit med flera gånger innan men inte vunnit gemensamt? De toppar sig själva. Loreen toppade sitt tidigare bidrag med Euphoria, Sanna Nielsen toppade sina tidigare och vann med Undo och Måns Zell ma löv likaså med Heroes.

Här har vi en låt som hamnar i topp tre alla gånger tror jag. 

8. FO&O - Gotta Thing About You

3/5

"She been my queen since we were sixteen, we want the same things, we dream the same dreams. Alright!" One Direction - Steal My Girl. Jag vill göra en mash up av dessa två. De skulle gå väl ihop. Här är det tydligt att One Direction är en stor influens för FO&O och personligen är jag ganska svag för boy band-eran även om det kanske främst tillhör 90-talet för mig. Jag förstår att detta går hem. Dessutom har de en liten mini Tommy Nilsson in their midst. Jag tror denna låt går hem hos småtjejerna likt nummer 6 i lördagkvällens startfält. En Eurovisionvinnare? Njae. 

9. Nano - Hold On

5/5

Nu ska jag vara riktigt ärlig. Jag hade fördomar om det här framträdanet innan och jag skäms över att jag hade det. Det är jobbigt att erkänna att jag tänker i stereotyper ibland och har förutfattade meningar, men jag tänkte bara innan "jahopp, detta kommer bli en flopp. En gangsta-rap som åker ut på direkten." Och jag kunde inte haft mer fel. Här har vi den låten i hela tävlingen som gjorde störst intryck på mig. 

För mig är det här en Eurovision-vinnare. Den känns som en underdog i sammanhanget och samtidigt är det som sagt den låt som slår hårdast mot tv-rutan. Jag ska inte sticka under stol med att jag tycker låten påminner om Hoziers megahit Take Me To Church. Sen kan jag inte heller sluta tänka på Hodor i Game of Thrones sedan Fredrik skrev HODOR till mig under framträdandet i första deltävlingen i Göteborg. MEN! Det här är min vinnare.

10. Wiktoria - As I Lay Me Down

4/5

Wiktoria var förra årets favorit för mig. I år tycker jag att hennes låt är härlig och jag diggar henne väldigt mycket. Jag vet dock inte om jag tycker att den här låten är bättre än förra årets och ända sedan min syster sa att Wiktoria har skrikig röst så kan jag inte sluta höra det också. Ni märker ju hur otroligt påverkbar jag är. Säg en sak till mig om ett bidrag och det etsar sig fast i min hjärna och jag kan inte sluta reflektera över det. 

Det är en mycket skön låt dock som är svängig och har någon slags blandning mellan gospel och någon 90-talsmelodi emellanåt. Jag tror Wiktoria kommer bra till, helst topp fyra för mig. 

11. Benjamin Ingrosso - Good Lovin'

2/5

Den här låten var över förväntan om jag ser till vad Benjie gjort tidigare i mello. Senaste gången spydde jag varje gång jag hörde låten och det gör jag inte i samma kraftiga kaskad den här gången. Det här är ingen favorit för mig. Den hamnar i skymundan tillsammans med Lisa Ajax tycker jag. Ni tog er till final och fyllde ut tv-tiden i alla fall.

12. Owe Thörnqvist - Boogieman Blues

3/5

Nu får vi se upp för våra föräldrar där hemma som kommer rösta som galningar på korvlådefarbrorn Owe. En kontrast till allt tekniskt mambo jambo som den äldre generationen säkert tycker om övriga bidrag. Jag skulle faktiskt glädjas med Owe om han vann rubbet och skratta åt att det blir kul att se honom i Eurovision om han nu skulle palla det trycket. Jag älskar nämligen Owe på så många sätt och är uppvuxen med hans musik. Den här låten var bättre än jag trodde och den får en hjärtröst av mig som verkligen är från hjärtat. 

Det är inte ett bidrag som jag vill ska vinna rubbet dock, men som sagt, det hade varit ett najs finger till etablissemanget om den faktiskt gjorde det. 

Okej så summan av kardemumman och min topp fem för årets mellofinal är:

1. Nano - Hold On

2. Robin Bengtsson - I Can't Go On

3. Mariette - A Million Years

4. Wiktoria - As I Lay Me Down

5. Boris René - Her Kiss 

Jag tror dock att det kommer bli ett annat resultat där vi istället för Boris får se FO&O och kaaanske att mr Törnqvist smyger sig in i topp fem. Men jag undrar om vi inte kommer vara överrens om ettan på lördag? 

 
Edit: Jag har gjort listan enbart efter mina första intryck av alla bidrag och så som jag känner efter det. Som jag förstått det på flera så är Wiktoria favorit-tippad. I en lista där jag skulle gissa svenska folkets resultat skulle jag antagligen tippa henne tvåa eller etta efter att fler påpekat detta. Är du som läser facebook vän och har mello-appen kan du se min tippning efter lördagens alla bidrag. Intrycket från framträdandet och publiken kommer avgöra min tippning under finalen. Det ska bli kul hörni! Undrar också vad internationella juryn tycker.
#1 - - Anonym:

Jag tror du har rätt vinnare där faktiskt, dock verkar ju skrikiga 😜 Wiktoria favvo-tippad... /T

Svar: Jaså är det så? Jag har inte kollat några spelbolag eller så faktiskt utan bara gått på mitt första intryck. 😁 Kanske det blir Young Wictoria som går segrande ur det hela då. Jag tänkte faktiskt nyss att hon hamnar nog före Robin och Mariette ändå.
Elin Engdahl

#2 - - Anonym:

Jag tror du har rätt vinnare där faktiskt, dock verkar ju skrikiga 😜 Wiktoria favvo-tippad... /T

#3 - - Elin:

Jag tror wiktoria vinner men hejar på Ace!

Svar: Det blir spännande! 😁
Elin Engdahl

Liknande inlägg

Till top